Annonseinfo:
Nettsted
Importør: NDI Norge AS

Det skrues, reises og kjøres løp over hele landet. Mange aktører er i sving, både utøvere, team, familie og venner. Nå er tiden kommet alle som har ventet i hele vinter.
Det er også i år tradisjonen tro snart klart for årets sommercuper. Dette er en stor rekrutteringsarena til motorsporten i Norge.
På NMK-kontoret er det full fart på mail og telefon fra medlemmer som ønsker å ordne sine medlemskap. Det er hektisk, men dette er et signal om at NMK-klubbene stiger i antall medlemmer, og ikke minst at NMK-organisasjonen har bitt enda større.
Det er også i år tradisjonen tro snart klart for årets sommercuper. Dette er en stor rekrutteringsarena til motorsporten i Norge. Sommercup i motocross avholdes i uke 28, og kjøringene vil foregå på Gardermoen, Flittig og Aurskog.Sommercup i formel K kjøres også i uke 28. Disse skal foregå i Bergen og Sigdal.
Påmelding til begge sommercupene fi nner du på www.nmk.no.
Bli med å kjøre sammen med mange andre barn- og ungdommer denne uken! Dette er en sosial uke med mye kjøring og opplevelser.
Jeg vil ønske alle en riktig god sommer og god motorsportsesong!
VM i rallycross på Hell er nettopp avsluttet, og i år møtte 21 0000 tilskuere opp for å heie frem sine favoritter. Det er ny publikumsrekord, med rundt 1000 fl ere enn i fjor. Publikum kommer så og si fra hele landet, og også når det gjelder frivillige, som i år passerte 1000 stykker, kommer man langveisfra for å bidra. VM-runden på Hell er blitt en nasjonal begivenhet. VM i rallycross blir stadig viktigere.For førerne, som nå opplever en helt ny hverdag med stort medietrykk, langt større enn for noen år siden, er det gledelig å se at folk bryr seg om sporten. For sponsorer er VM blitt et utstillingsvindu, som det er verdifullt å synliggjøre seg gjennom. De vil gjerne assosieres med VM-stjernene som til stadighet dukker opp i media. Promotoren IMG skal ha en stor del av æren for at rallycross stadig når et større publikum og at statusen har økt de siste årene, men det samme skal førerne ha.
I rallycross er avstanden mellom stjernene og publikum nærmest lik null. Førerne stiller gjerne opp til autografskriving og selfi es, mens publikum kan stå på utsiden å bivåne mekanikernes iherdige innsats mellom heatene. Nærheten mellom team/ fører og folk fl est, er en faktor som bidrar til å gjøre grenen stadig mer populær.
Noen varsellamper er imidlertid i ferd med å blinke. VM blir stadig mer kommersialisert, og mye penger tilføres promotoren IMG. Både team og arrangører har en stund mumlet om at pengestrømmen VM-sirkuset er noe som må på dagsorden. I fotball er det for eksempel slik at mye av inntektene fra TV-rettighetene går tilbake til klubbene, blant annet med begrunnelse om at klubbene skal få mulighet til å utvikle seg videre. Krav om at både arrangører og team ønsker å få noe tilbake til fra globale sponsor- og TV-inntekter i rallycross, vil tvinge seg frem . De som har fulgt med motorsport vet at det koster fl esk å drive et team, og VM-arrangører kan garantert fortelle noe om stadig nye krav til opprustning av anlegg som må utbedres av frivillige og fi nansieres gjennom inngangsbilletter og vaffelsalg.
I rallycross er avstanden mellom stjernene og publikum nærmest lik null.
Et annet moment er valg av baner. Lydden Hill i England, som i likhet med Höljes og Hell er et motorsportsanlegg med høy rallycrossfaktor og rike tradisjoner, tas nå av plakaten og erstattes av Silverstone. I Tyskland arrangeres en VM-runde på Hockenheim, som ikke akkurat er kjent for sitt levende rallycrossmiljø. Det er pengene som rår, og selv om både (noen) førere og TV-publikum mener at sjarmen ikke er all verden på asfaltbaner hvor grus i all hast er strødd på mellom asfaltssporene, er nok IMG av en annen oppfatning. De vil gjerne kommersialisere produktet så mye som mulig, og da er Silverstone et bedre utstillingsvindu enn Lydden Hill. Rallycross-sirkuset er i utvikling, noen vil sikkert si på godt og vondt, men hittil er plussene fl ere enn minusene. Men det går en grense for alt, også i rallycross.
Superbike-fører Carl Berthelsen er én av tre førere i IDM-teamet HPC-Power Suzuki Racing. FOTO: PICMAN UK
Den norske Superbike-føreren er kollega med to tidligere VM-førere i HPC-Power Suzuki Racing team, som er det største Suzuki-teamet i Europa.
– Det er en unik mulighet for meg å fortsette min karriere i et toppteam med store ambisjoner, sier Carl Berthelsen.
Teamet eies og ledes av rutinerte Denis Hertrampf, og som nå satser med RR-team både i 600-klassen og i Superbike-klassen i IDM.
IDM er det internasjonale åpne tyske mesterskapet i roadracing og blir sett på som det tøffeste Superbike-mesterskapet etter World Superbike (VM).
Berthelsen blir teamkollega med den unge sveitseren Dominik Schmitter, som kjørte i World Superbike i 2016, og som skal kjøre IDM denne sesongen. Den mer rutinerte italieneren Vittorio Lannuzzo er den andre.
– Dette er to utrolig dyktige førere som jeg virkelig setter pris på å jobbe sammen med, sier Berthelsen.
HPC Power Suzuki Racing Team har store ambisjoner, og ønsker allerede i 2018 å stille med team i World Superbike.
– Dette er et av de største teamene i IDM, og har ansvaret for Suzuki Europe sin satsning på motorsport. Det er en ære å få kjøre for et så ambisiøst team, sier han.
Det første løpet i IDM Superbike ble kjørt på Nürburgring i Tyskland, og Berthelsen er fornøyd med gjennomføringen.
– Det viktigste for meg var å holde med på hjulene og komme til mål. Det klarte vi, men noen cowboyførere satset for mye og veltet foran meg. Jeg måtte av banen flere ganger for å unngå kollisjon. Det gjorde at vi tapte noen plasseringer. Vi hadde en midtperiode spesielt i andre løpet hvor tempoet og flyten var svært bra, og da hevdet jeg meg bra i feltet. Vi har som mål å være topp 15 i mesterskapet, og jeg føler vi er på rett vei, sier Berthelsen, som kjørte inn til 23. plass i det første løpet, og en 22. plass i det andre løpet.
Neste IDM-løp er 1. juli på Lauzitsring.
Johan Kristoff ersson gliste mest etter VM-runden på Hell. Andreas Bakkerud (t.v.) og Sebastien Loeb ble nummer to og tre. FOTO: FIAWORLDRALLYCROSS.COM
Dramaet oppsto i semifi nalen, hvor nordmennene sto i fremste ledd. Bakkerud var raskest, men der hvor alle trodde han skulle følge banen, valgte han å kjøre rett inn i alternativsporet nærmest side om side med Solberg.
Solberg ble presset ut, tapte duellen og kom ut av alternativsporet som nummer fi re. Dermed mistet han sjansen til å komme til fi nalen.
Etterpå var han nådeløs.
– Det er helt utrolig. Han dytter meg ut i første sving. Det er jævlig kjedelig, og det er han hver eneste gang. Og han gjør det i Norge, uttalte Solberg, like etter målgang. Etter å ha summet seg litt innrømmer Solberg at det svir å tape på hjemmebane på denne måten.
– Jeg er veldig skuffet og lei meg over at hjemmeløpet skulle ende slik. Det er annen gang denne føreren tar meg ut i dette løpet (forrige gang i 2015), og jeg vet ikke helt hva jeg kan få gjort. Det er bare utrolig leit for fansen og arrangementet. Men jeg velger å glede meg mer over Johan Kristofferssons og teamets resultat. Vi økte ledelsen både i fører- og teammesterskapet, og i tillegg fi kk Johan omsider oppleve suksess i Norge. Jeg unner ham virkelig det, sa Solberg.
Andreas Bakkerud mente han ikke hadde noe valg på vei inn i første sving.
– Min plan var i utgangspunktet å følge hovedsporet og vi fi kk en god start og var først ut. I starten av innbremsingen var farten for stor og forholdene glatte, så jeg valgte å slippe opp å gå rett i alternativsporet, og kjøre mitt eget race etter det. Jeg har innersporet, og holdt det hele veien, forteller Bakkerud som er klar på sine hensikter:
– Jeg ønsker å vinne, og kjører for et best mulig resultat, og hadde ingen andre tanker enn å holde mitt spor på innsiden.
I fi nalen var Bakkerud først ut fra start, men svenske Johan Kristoffersen ble etter vært for sterk:
– Jeg hadde raskeste reaksjon, men fi kk for mye hjulspinn. Johan tok jokeren på første runde og jeg gikk i jokeren på andrerunden, men Johan var rett og slett raskere enn oss og vant fortjent. Jeg sier oft e at andreplass er første taperplass, men jeg er godt fornøyd sølvet, sier han.
Johan Kristoffersson var en glad mann etter VM-helgen på Lånkebanen. Med seier økte han sammenlagtledelsen med åtte poeng til Mattias Ekström. Solberg ligger på tredjeplass med 143 poeng, ni poeng bak Ekström. Kristoffersson fi kk naturlig nok med seg dramaet mellom Solberg og Bakkerud og kom i etterkant med et stikk til Bakkerud.
– Jeg måtte holde Andreas bak meg, så han ikke fi kk gjøre sitt «magic move», som han gjorde med Solberg i semifi nalen. Jeg gjorde alt jeg kunne for å holde han bak meg, sier Kristoffersson, som lyktes 100 prosent med taktikken.
VM-arrangementet på Lånkebanen setter nye publikumsrekorder hvert eneste år, og fjor passerte tilskuerantallet 20 000. I år kunne de øke med ytterligere 1000 billetter. Nå venter trønderne og de mange tusen tilreisende på om det blir en ny fest neste sommer. Kontrakten gikk ut etter årets arrangement, og arrangørene er i sluttfasen om å forhandle om nye år. Trolig vil en avklaring komme i løpet av sommeren, og signalene så langt tyder på at det går mot nye VM-runder på Lånkebanen i årene fremover. I
I semifi nalen velger Andreas Bakkerud i innersporet å kjøre rett i alternativsporet, og dermed blir Petter Solberg presset ut og mistet fi naleplassen. FOTO: FRANK SKAUFEL
21 000 tilskuere kranset banen mens Ken Block (foran) og de andre førerne kjempet om VM-poeng. FOTO: FRANK SKAUFEL
Tommy Rustad sto i pole position i fi nalen for EM Supercars. Dessverre fi kk Rustad problemer med bilen og endte sist. I stedet kunne Robin Larsson juble for nok en svensk seier, mens Alexander Hvaal ble beste norske på en tredjeplass. FOTO: FRANK SKAUFEL
Over 400 Bakkerud-supportere markerte seg på Lånkebanen.
Sissel Olsen (foran) og fire hundre andre supportere storkoste seg under VM i rallycross i Stjørdal. FOTOS: FRANK SKAUFEL
– I fjor var vi rundt 300, og på forhånd hadde vi solgt 380 billetter gjennom Bakkerud-teamet. I tillegg er det kommet flere i tillegg, og vi er helt sikkert over 400 på Lånkebanen, sier Sissel Olsen.
Hun er leder for NMK Bergen og en ivrig supporter av Andreas Bakkerud, og følger yndlingen på mange løp. På Lånkebanen hadde supporterskaren fått avsatt et eget område, og oppe på markedsplassen rådet Bakkerud Blue over et eget telt som serverte drikke til tørste bergensere. Inne i teltet satt Rune Rudberg og klimpret på gitaren og sang blant annet sin egenkomponerte VM-sang.
– Rune trives sammen med oss, og vi liker å synge med, sier Olsen.
Andreas Bakkerud er en åpen og inkluderende person, og det betyr nok mye for ham at så mange bruker masse penger og ikke minst tid til å reise rundt for å heie han frem.
– Fans forventer noe av helten sin. En supporter er en som støtter helten, og vi står alltid på pletten for å hjelpe Andreas. Grunnen er at Andreas er den han er, og han og vi trives svært godt sammen, sier Olsen, som sammen med de andre fikk oppleve en ny pallplass på Lånkebanen.
Bakkerud er like stor fan av Bakkerud Blue som de er av han.
– De betyr alt for meg. Det er de som gjør at jeg kan satse på rallycross, sier han.
Lars Øyvind Enerberg vant like godt runden på Lånkebanen, og kunne dermed notere seg for sin tredje strake seier årets TouringCar-mesterskap.
Og han var helt suveren. De tre første kvalifiseringsomgangene vant Enerberg greit, og i det fjerde da semifinaleplassen allerede var sikret kjørte han inn til 6. beste tid.
I semifinalen ble det andreplass, men i finalen var han sikkerheten selv og vant med god margin til svenske Phillip Gehrman. Nordmannen Fredrik Magnussen ble nummer tre.
Sammenlagt leder totningen med 106 poeng, 19 poeng flere enn Gehrman. Anders Bråten ligger på tredjeplass med 81 poeng.
– Reimen som driver vifta og dynamoen hoppet av, og bilen ble overopphetet. Alt skjedde, men vi kjørte det vi kunne, sier 19-åringen fra NMK Gol etter opplevelsen i semifinalen på Lånkebanen.
Der endte han på fjerdeplass, én plass bak de tre som gikk videre til finalen, men Sondre Evjen fikk vist seg frem foran hjemmepublikummet. I den andre kvalifiseringsomgangen vant han likegodt, og med en femteplass fra et annet heat fikk han samlet nok poeng til å ta seg til semifinalen.
– Jeg gjorde noen småfeil i kvalifiseringsrundene, som gjorde at jeg ikke fikk stå i første ledd, sier Evjen, og tenker på 16. plass i den første og 10. plassen i den siste kvalifiseringsomgangen.
Evjen ligger på 8. plass sammenlagt i RX2 med 42 poeng. Opp til Cyril Raymond skiller det 43 poeng, og Dan Rooke på andreplass ligger også langt foran. Nå lover Evjen å revansjere seg under den neste VM-runden i Sverige i juli.
– Vi har fortsatt en mulighet til å bli nummer tre i mesterskapet, men da må jeg sanke mange poeng på Höljes. Jeg kjører for å vinne, sier Evjen, som håper å kunne kjøre et EM-løp i supercars senere denne sesongen.
Raymond vant løpet på Lånkebanen, mens Glenn Haug ble beste norske på 4. plass.
Morgan Kristiansen ble i fjor tidenes yngste NM-vinner i Yamahaklassen. I år satser han i Junior 125. FOTO: STEINAR SUND
Fjorårets NM-seier i Formel K var ekstra imponerende ettersom han kom rett fra ferie i Miami, hadde reist i flere timer og tidsforskjellen satt fortsatt i kroppen under NM-løpet. På toppen av det hele var konkurrentene hans flere år eldre, de fleste mellom 18 og 25 år gamle. I år er konkurransen tøffere. Nå kjører Morgan Kristianseni Junior 125-klassen der både motor og fart er større.
Vi møtte ham under Håsken Grand Prix på Andebu tidligere i sesongen. Selv om det er et godt stykke fra Stavanger til Vestfold, synes ikke Kristiansen det gjør så mye å reise til forskjellige steder på Østlandet der mange av løpene i sesongen går, spesielt ikke når det går bra.
– Men hvis jeg ikke lykkes, er det litt kjipt, sier han.
Den unge motorsportsentusiasten fra Hinna i Stavanger forteller at han har drevet på med motorsport allerede i mange år. Kristiansen husker ikke helt når han begynte, men han tror det er fem eller seks år siden.
– Det var en kompis av pappa som inspirerte meg, han har drevet med motorsport selv, forteller han.
Likevel er det ikke en selvfølge at Kristiansen i dag befinner seg i norgestoppen i gokart. Han forteller at han ble utsatt for en stygg ulykke da han var seks år gammel, før han hadde begynt med motorsport.
Det var en alvorlig fallulykke. Han hadde klatret i et høyt tre. Langt over bakken mistet Kristiansen taket og falt og landet på hodet i en steinrøys. Han slo seg bevisstløs og havnet i koma og svevde mellom liv og død i ett døgn, og verken legene eller foreldrene visste sikkert om han kom til å overleve.
Likevel kom han seg etter hvert på beina igjen, begynte med gokart og drømmer også om enda raskere kjøretøy etter hvert. I et intervju med Stavanger Aftenblad forteller han at forbildet hans er norske Anders Krohn, som kjører Indy-car i USA. Indy-car er ganske likt Formel 1. Unggutten er også en del av Anders Krohns junior-team, CRG Norge.
Foreløpig har han begrenset erfaring i den nye klassen og det er tidlig i sesongen, men han synes det går bedre og bedre. Kristiansen har kjørt flere løp allerede, men hovedmålet for i år er han ikke i tvil om.
– NM på hjemmebane er målet i år og jeg satser alltid på å vinne. Jeg kommer ikke på løp for å tape, erklærer den regjerende norgesmesteren i Yamaha-klassen.
Arrangementet går på Klepp i slutten av juni, men det kommer også flere løp senere i sesongen der målet er det øverste trinnet på pallen.
14-åringen forteller at om man skal bli god i denne sporten, så er det i grunnen bare ett som teller.
– Trening er det viktigste. Du må trene mye både fysisk og på bane, sier Kristiansen.
Fysisk trening er viktig, både fordi man trenger styrke og utholdenhet under løpene, men også fordi treningen hjelper til å holde fokus. Trene gjør han også mye og i sesongen blir det mange løp og mye kjøring.
Faren hans er mekaniker og hjelper ham med skruingen slik at karten er klar til neste løp.
– Jeg prøver å lære mest mulig, legger han til.
Det er slett ikke gratis å drive med denne sporten. Den unge motorsportsføreren innrømmer at det er ganske dyrt, men de klarer likevel å få det til å gå rundt. Noen sponsorer har han fått, men han forteller at det ikke er lett å skaffe sponsorer i Stavanger for tiden.
–Det er dårlige tider i Stavanger nå.
Morgan Kristiansen begynner å få opp farten på karten i den nye klassen. Her ser vi ham i aksjon under Håsken Grand Prix.
NM på hjemmebane er målet i år og jeg satser alltid på å vinne. Jeg kommer ikke på løp for å tape
Med andreplass i Italia imponerte Ole Christian Veiby i sin Skoda. FOTOS: EVEN MANAGEMENT
Kongsvinger-gutten har virkelig markert seg denne sesongen, og i Italia viste han nok en gang hvorfor Skoda Motorsport sikret talentet på fabrikkontrakt. Andreplass i WRC2 i sitt første løp i Rally Italia Sardinia er meget sterkt.
– Jeg sa på forhånd at hvis vi tok oss til mål uten store problemer, så ville vi få et bra resultat. Og det lyktes vi med. Jeg er svært fornøyd med andreplass, sier Veiby, som nylig fylte 21 år.
Det var bare den rutinerte tsjekkeren Jan Kopecky som var raskere enn Veiby og kartleser Stig Rune Skjærmoen.
– Vi begynte litt forsiktig på for å føle oss frem. Jeg har aldri kjørt under slike forhold som det er på Sardinia. Vi tok steg hele veien, og fikk også med oss en etappeseier første dag, forteller Veiby.
Under dag to handlet det om å være på hugget og gripe muligheten hvis tsjekkeren gjorde en feil eller fikk en punktering. I stedet var det Veiby som fikk enda en punktering.
– Heldigvis skjedde det mot slutten av en etappe, og vi tapte ikke mer enn 20–25 sekunder. Etter det var fokuset rettet mot å holde oss på vegen uten å ta noen store sjanser.
Likevel hentet Veiby hjem enda et par etappeseire, bare for å understreke at han ville vise seg frem.
– Det eneste vi var opptatt av på avslutningsdagens fire siste etapper var å fullføre løpet. Med andreplass synes jeg vi gjorde en veldig god jobb. Alt gikk etter planen, understreker han.
VM-runden på Sardinia er ikke bare krevende for bilene på de røffe veiene. Også for de i bilen ble løpet en brutal utfordring. I stekende hete måtte både førere og kartlesere holde hodet kaldt.
– Skoda Motorsport målte 68 grader i bilen. Vi måtte passe på å få i oss nok og riktig drikke, samt spise godt. Det synes jeg vi har taklet bra, for vi har følt oss i fin form gjennom hele løpet, sier Veiby, som nå retter blikket mot VM-runden i Polen første helgen i juli..
Mer om Rally-VM>>>
Andreas Mikkelsen får en ny sjanse til å vise seg frem under Rally Polen for Citroën-teamet. FOTOS: CITROËN RACING MEDIA
Andreas Mikkelsen gjorde jobben sin i comebacket i WRC, og får fornyet tillit av Citroën Total Abu Dhabi WRT i neste VM-runde.
– Jeg ser virkelig frem til å kjøre Rally Polen, sier han.
Rally Italia Sardinia var 27-åringens debut i en Citroën C3 WRC, og VM-runden handlet om å bli kjent med bilen og ta seg til mål.
Dette lyktes Andreas Mikkelsen og hans kartleser Anders Jæger med. De endte til slutt på åttendeplass, og den norske duoen ble med det også beste Citroën-fører.
Mikkelsen har etter at kontrakten med Volkswagen ble terminert i fjor høst, kjørt for Skoda i WRC2, og har vunnet to av tre løp han har stilt opp i. Det tredje måtte han bryte.
Det blir gøy å kjøre Polen, det er yndlingsløpet mitt.
Nå ser det ut til at Mikkelsen tar over for førstefører Kris Meeke i Citroën på ubestemt tid. Etter en rekke skuffende løp, har Meeke fått beskjed om at han blir erstattet av Mikkelsen i Polen, som sammen med Craig Breen og Stépane Lefebvre vil utgjøre Citroëns team i neste VM-runde i månedsskift et juni og juli.
– Vi tok steg for steg, og fi kk en del svar i løpet av helgen. Det er selvsagt hyggelig at Citroënledelsen er så fornøyde at de gir meg muligheten til å kjøre Rally Polen også, sier Mikkelsen.
Ingen kunne forvente at Andreas Mikkelsen skulle prestere toppresultater i sitt første løp for Citroën Total Abu Dhabi WRT. Med kun en liten test før løpet, hadde han og teamet som fokus at VM-runden på Sardinia først og fremst skulle handle om å bli bedre kjent med bilen.
– Det er vanskelig å teste alt vi har lyst i et løp, for det har vi rett og slett ikke lov til. Det er fortsatt en del ting å jobbe med, men med en god test før Polen har jeg stor tro på at vi kan levere et godt resultat der, sier han.
VM-runden i Polen er ikke et hvilket som helst løp for nordmannen. Mens han tidligere har slitt med å prestere toppresultater på Sardinia, er situasjonen helt motsatt i Polen. Han gikk til topps i fjor, og endte på andreplass både i 2015 og 2014.
– Det blir gøy å kjøre Polen, det er yndlingsløpet mitt. Så det ser jeg virkelig frem til, og er takknemlig for at jeg får den sjansen, sier Mikkelsen, som tre ganger er blitt nummer tre sammenlagt i VM.
Han fi kk gode tilbakemeldinger fra teamledelsen.
– Andreas sin inntreden har vært konstruktiv og positiv for oss. Etter hans test før løpet, visste vi at han måtte ha mer tid på seg til å få bilen optimalisert til hans kjørestil. Utover åttendeplassen, er vi fornøyd med hva hans inntreden har bidratt til. Andreas har klart å identifi sere de viktigste punktene vi må jobbe med for å kunne oppnå ytterligere forbedringer, sier teamsjef Yves Matton.
1. Tänak / Jarveoja (Ford Fiesta WRC) 3:25:15.1
2. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) +12.3
3. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +1:07.7
4. Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) +2:12.9
5. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +3:25.3
6. Hänninen / Lindstrom (Toyota Yaris WRC) +3:38.5
7. Østberg / Floene (Ford Fiesta RS WRC) +6:31.8
8. Mikkelsen / Jæger (Citroën C3 WRC) +8:07.8
1. Sébastien Ogier - 141 poeng
2. Thierry Neuville - 123 poeng
3. Ott Tänak - 108 poeng
4. Jari-Matti Latvala - 107 poeng
5. Dani Sordo - 70 poeng
6. Elfyn Evans - 53 poeng
7. Craig Breen - 43 poeng
8. Hayden Paddon - 33 poeng
9. Juho Hänninen - 29 poeng
10. Kris Meeke - 27 poeng
12. Andreas Mikkelsen - 16 poeng
13. Mads Østberg - 12 poeng
1. M-Sport WRT - 234 poeng
2. Hyundai Motorsport - 194 poeng
3. Toyota Gazoo Racing WRT - 146 poeng
4. Citroën Total Abu Dhabi WRT - 101 poeng
Gjenstående løp i rally-VM:
• Rally Polen 29.06.–02.07.
• Rally Finland 27.07.–30.07.
• Rally Tyskland 17.08.–20.08.
• Rally Spain 05.10.–08.10.
• Wales Rally GB 26.10.–29.10.
• Rally Australia 16.11.–19.11.
Årsmøtet i Bilsportforbundet ble historisk på flere måter. Ikke bare ble det avholdt to dager før stiftelsesdatoen for 85 år siden i 1932, men for første gang fikk Norsk Motor Klubb (NMK) presidenten i forbundet. Per Madsen tok over etter Frode Alhaug fra KNA Vålerbanen, som har innehatt vervet i fire år.
Per Madsen er ingen ukjent skikkelse i motorsportsmiljøet. Han har spilt en sentral rolle i mange år, og har blant annet i ni år vært president i Norsk Motor Klubb, og han har 11 år som president i Norges Motorsykkelforbund bak seg. Madsen har også hatt en rekke verv i bilsportforbundet, blant annet som styremedlem. Han var i sin tid også svært sentral i sin egen klubb, NMK Drammen, og rallycrossaktivitetene på den kjente Lyngåsbanen i Lier. Frem til NBFs årsmøte var han også leder av forbundets Appelldomstol.
Frode Alhaug (68) fra Hamar og KNA Vålerbanen er tildelt Norges Bilsportforbunds fortjenestemedalje i gull. Alhaug gikk av som president under Bilsportforbundets årsmøte, og har sittet i NBFs styre siden 2009. Han fikk overrakt fortjenestemedaljen av sin etterfølger, Per Madsen. NBFs fortjenestemedalje i gull er norsk bilsports høyeste utmerkelse.
Frode Alhaug (t.h.) ble tildelt Norges Bilsportforbunds fortjenestemedalje i gull av sin etterfølger Per Madsen. FOTO: NBF
President: Per Madsen, NMK Drammen
Styremedlemmer: Bernt Øystein Vormeland, NMK Aurskog og Høland, Børre Skiaker, KNA , Rune Danneborg, KNA Aust-Agder, Ulf Johannessen, Norsk Sportsvogn Klubb og Lars Faale, Asker og Bærum Motorsport.
Med rundt 200 deltagere er NMKs sommercup en viktig møteplass for landets motocrosstalenter. FOTOS: CHRISTIAN BERG/LIVREDD.NO
I år blir det 18. gang NMK arrangerer sommercup for MX-utøvere. I år starter det hele den 8. juli på Gardermoen, hvor NMK Gardermoen er arrangør. Der blir det to dagers kjøring, før det blir en fri- og kjøredag til NMK Aurskog/Høland hvor to nye treningsdager står på programmet. Det hele avsluttes i hos NMK Grenland/Flittig 14. og 15. juli.
– Påmeldingen har hittil ikke tatt av, men det er slik det pleier å være. Ofte tar deltagerne kontakt uken før eller i det det hele starter opp, smiler Heike Erdmann, som sitter i grenkomiteen for tohjulinger i NMK.
I fjor deltok nærmere 200 MX-utøvere fra de minste til godt voksne, og Erdmann regner med at det kommer like mange i år. Rekorden er på hele 270.
– Tidligere var vi alene om å tilby treningsopplegg i uke 28. Vi merker konkurransen fra andre aktører bedre nå, men likevel er sommercupen svært viktig for mange. Jeg tror vi havner på like mange deltagere i år som i fjor, sier hun.
Det er ikke bare fra Østlandet deltagerne setter kursen til sommercupen.
– Stort sett hele landet er representert kanskje med unntak av den aller nordligste delen av landet, sier Erdmann.
Sommercupen i MX tilbyr ikke konkurran ser, og det er trolig en av faktorene for at sommeruken er blitt så populær.
– Sommercupen er en rekrutteringsarena, og det er fin måte å komme inn i miljøet på. Hos oss er det lite høytidelig, og vi legger stor vekt på det sosiale. Jeg tror det er derfor mange familier kommer tilbake år etter år, sier hun.
Mye tid til trening blir det også.
– I seks dager får utøverne anledning til å trene timevis hver eneste dag. Mengdetreningen gjør at utøverne ser progresjonen og utviklingen fra første til siste dag godt, sier Erdmann.
Oliver Solberg kjørte fra de fl este i debuten, og ekspertene fra sidelinjen mener 15-åringen håndterte en Supercar på en rutinert og kontrollert måte, mangel på erfaring til tross. FOTO: SIMEN NÆSS HAGEN
Mange ønsket og håpet at Oliver Solberg skulle vinne i sin rallycrossdebut. Det endte med tredjeplass, men i juni gikk han til topps i Arvika i Sverige.
Oliver Solberg (15) er defi nitivt blitt motorsportens nye kjæledegge, og nå får han smake på livet som superstjerne etter at han kjørte inn til en fantastisk tredjeplass i RallyX Nordic i Skien i april og seier i Arvika i juni.
Det er noe spesielt å være vitne til en liten gutt på så vidt 50 kilo, ratte en doning på 1,3 tonn med fi rehjulsdrift og 600 hestekreft er under panseret, som om han ikke har gjort noe annet gjennom sin unge alder.
NESTEN SOM SPILL
– Å kjøre Supercar er lettere enn folk tror, ettersom det er så mye hestekreft er rundt bilen. Men man må ha full konsentrasjon. Egentlig er det veldig likt det nye spillet DiRT 4, men ikke helt likt DiRT Rally, sier Oliver Solberg.
På arenaene blir han møtt med masser av barn og unge som har fått en ny helt å se opp til, og autografer, selfi es, high fi ves og håndtrykk hørte med. Alles øyne er rettet mot Oliver Solberg i hans rallycrossdebut denne sesongen.
KOMFORTABEL
Journalister, med NRK i spissen og oss inkludert, har fulgt gutten gjennom konkurransene, med unntak av noen avbrudd i teambussen er det knapt ett eneste rolig sekund rundt Oliver Solberg. Først etter løpsslutt, hvor alle er reist hjem, er det tid for noen ettertenksomme ord fra den 15-årige sønnen til Petter Solberg.
– Det blir litt mye, ja. Det tar jo litt fokus, men det er ikke noe problem. Jeg syns det går greit, sier han.
Gjennom oppveksten har han reist verden rundt og sett hvordan pappa Petter har vært nødt til å håndtere fans og pressekorps, og hvor mye av oppmerksomheten dette tar gjennom et helt døgn. For
Oliver vil ikke klage.
– Nei nei, og dette er første gangen min. Pappa har hatt det i mange år, så jeg skal ikke klage, sier 15-åringen, når vi spør om hvordan han takler et slikt superstjernestempel.
I den første RallyX Nordic i Skien var pappa i Portugal for å kjøre VM-løp. I den andre på Westombanen i Arvika sto han ringside og så sønnen vinne en suveren seier. Mens Petter var i Portugal, var tankene et helt annet sted.
– Fy fader, dette har vært helt fryktelig. Jeg har nesten ikke sovet i natt. Han er jo det kjæreste jeg har, og det er han jeg tenker på. Dette har ikke vært enkelt, og jeg må innrømme at det ikke har vært lett å fokusere i dag, sa Petter etter løpet.
Selv om man innerst inne har en tanke om at Oliver kom til å ha et høyt tempo fra første meter, bekreft er talentet at han først og fremst faktisk kan kjøre bil, og ikke bare lever på gode ressurser og et godt kontaktnett. Av dem som har peiling på sporten, lar de seg imponere over hvor rutinert Oliver framstår i kjøringen.
Å kjøre Supercar er lettere enn folk tror,
ettersom det er så mye hestekrefter rundt bilen.
Men man må ha full konsentrasjon.
– Vi lurer jo på om han er gal eller om han bare er rutinert. Når han gjør feil, så vet han hva han gjør feil. Da han for eksempel fi kk et kast på bilen, så var refl eksen og korrigeringen helt etter boka, sier Tommy Rustad, som var Olivers coach og teamsjef i Skien.
– Han gjør alt rett. Han er en sensasjon, noe annet kan du ikke si når han er 15 år og parkerer alle i sitt første løp, sier coachen videre.
Per Eklund, en av Sveriges største motorsportslegender, bøyer seg også i støvet. Men er også klar på hvorfor Oliver mestrer dette så å si uten konkurranseerfaring i rallycross.
– Det har han fra crosskart vet du. Det er jo enda vanskeligere å kjøre, og der har han vært overlegen. I 250-klassen satte han banerekord på Høljes, selv mot 650-kartene. Her i rallycrossen gjør han alt rett, sier Per Eklund.
Pappa Petter er likevel klar på én ting. Oliver vil dette selv, og pappa selv presser ingenting. Faktisk må Oliver fortjene muligheten, selv om han selvsagt stiller bil og mekanikere til disposisjon.
– Men enten det gjelder rallycross eller rally, så må Oliver fi nansiere dette selv. Det handler om mer enn å lære seg å kjøre bil, og han må også lære seg det å jobbe med sponsorer og skaffe penger selv. Det er minst like viktig å kunne. Der er han fl ink, for han skaffer faktisk sponsorer helt på egenhånd, sier Petter Solberg.
Daniel Holten lyktes med å vinne på hjemmebane. FOTO: RUNE JOHANNESEN
– At jeg skulle greie å gå helt til topps på hjemmebane med masse kjentfolk på tribunen, er selvsagt kjempebra, smilte Holten, etter at seieren var klar.
Han hadde som mål å komme til a-finalen, noe han greide med glans. Der stilte han i andresporet, ved siden av Erik Svartås fra KNA Varna.
– Jeg la meg bak ham, men da jeg fikk beskjed om at jeg hadde nok avstand til dem som lå bak meg, gikk jeg inn i alternativsporet og kom ut igjen fremdeles på andreplass, sier Holten, som deretter kjørte seg inn i ryggen på Svartås og forbi da han måtte inn i alternativsporet.
Kenneth Johansen, også han fra NMK Vikedal, ble nummer tre i 2000 ccm-klassen. Etter to kjørte NM-runder leder Holten klassen.
I den største klassen ble det Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad som gikk til topps. Han sto i beste startspor i A-finalen med Jonas Dalseth Jacobsen fra NMK Hålogaland ved siden av seg. Jacobsen endte i autovernet, og Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo kunne kjøre inn til andreplass. Herbjørn Haug fra NMK Solør ledet NM etter Gardermoen, og kjørte inn til tredjeplass og fortsatt NM-ledelse.
I klassen for biler inntil 2400 ccm ledet Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo NM etter første runde. Med tredjeplass i Vikedal i juni økte han avstanden til de nærmeste. Vant gjorde Kenneth Hansen fra KNA Varna foran Per Håvard Haugom fra Krabyskogen Motorsport.
Espen Isaksætre, KNA Solør Motorsport, vant første NM runde i supernasjonal klasse 1, og beviste i Vikedal at det ikke var noen tilfeldighet. Han vant en klar seier foran Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus og Olav Bjelland fra NMK Vikedal.
I Vikedal stilte ti jenter til start. Fire av 13 deltagere i 1600-klassen og fem av 11 i juniorklassen, og det var nettopp en jente som gikk helt til topps i juniorklassen da Guro Majormoen fra NMK Kongsberg var helt suveren i A-finalen.
Bilene til NMKs ambassadører, fra venstre Alf Marius Loe Sandbergs Toyota Altezza (NMK Solør), Malin Johansens Nissan S13 (NMK Verdal/Levanger) og Andréas Olssons Nissan Silva S15 (NMK Solør) FOTOS: HENRIK OULIE
God stemning under bilmessen i Sverige, fra Alf Marius Loe Sandberg, Malin Johansen og Andréas Olsson.
Bilsport Performance and Custom Motor Show markerer startskuddet for bilsesongen. Etter noen iherdige vinteruker ruller det ene prosjektet etter det andre inn i messehallene på Elmia i Jönköping. I fjor trakk messen nesten 90 000 tilskuere, det er om lag 50 000 flere enn på Oslo Motor Show. Svenskene fylte fire haller med gatebiler, mc’er, amcars, klubber, bedrifter og salgsboder, og ikke minst mange NMKere.
Totalt stilte NMK med syv biler og 2 RCbiler. Alf Marius Loe Sandberg fra NMK Solør og hans Toyota Altezza vakte oppsikt, og stiller i år i NMklassen GT4. Andréas Olsson også fra NMK Solør var på plass med sin Nissan Silva S 15. Han skal kjøre i Gatebil Drift Series.
Malin Johansen fra NMK Verdal/Levanger hadde en lang reisevei, og viste frem sin Nissan S 13. Trønderen har planer om å kjøre på Gatebil og på ACR, samt bruke sesongen til å bli kjent med bilen som er ny for året.
Disse tre førerne har alle brukt vinteren til å jobbe med sine biler og alle har fått ny design som ambassadører for NMK avd. Streetcars.
Med på standen var også Carl Robert Evensen og hans Mini Cooper S R53 2004 modell, Cookie Monster. Bilen er godkjent ombygd til 2seter, og bilen er lakkert i fargen «Electric Blue» med hvitt tak og piano sort plastbredding. Som en blå tråd gjennom Carl Roberts bil finner du Cookie Monster kjent fra Sesam Stasjon.
Erik Guldbrandsen var på plass med sin splitter nye Lexus RC 300H 2017 modell, og Philip Nowak med BMW E90 2007 modell. Torbjørn Tørset hadde standens eldste bil, en Opel Ascona 1975 modell. Bilen er en firegirs 1,6 liter med originalt oppsett. Tørset har også bevart original interiøret i sort, men skiftet taktrekk og ratt. Standens yngste utstiller var Emil Johansen Reinsborg (14). Han er nybakt vinner av Italian Sideways hadde med seg to av sine RC driftebiler en YD4 MR og en YD2 EX, begge av merket Yokomo som Emil også er fabrikkf ører for.
I tillegg til å kunne skru bil, så er Oskar Sandberg en meget dyktig fører som i ung alder allerede har godt over 1000 runder på Nürburgring.
For to år siden pakket han bagen og reiste for å oppleve guttedrømmen. Året før hadde han besøkt Nürburgring, og som han selv sier så ble han umiddelbart forelsket.
Tre år senere så møter vi samme mann, på nettopp Nürburgring. Det er sesongstart i VLN, det tyske langdistansemesterskapet, som først og fremst forbindes med guttene i Møller Bil Motorsport og Christian Krognes i BMW-teamet Walkenhorst. Men også Oskar Sandberg er en av de dyktigere på denne banen, i en mindre klasse til tross.
– Det frister å si at Nürburgring er min hjemmebane. Men for meg er det egentlig Vålerbanen som er min hjemmebane. Det var der jeg lærte meg å kjøre, og banen jeg har kjørt mest på, sier Oskar Sandberg, når vi møter ham på Nürburgring.
24-åringen fra Vormsund i Akershus har gått gradene som trengs for å klatre mot den internasjonale racingtoppen. Drøye fem år etter at Sandberg ble norgesmester i Seven Racing, lever han nå av og for motorsporten i Tyskland. Han har bosatt seg i Insul, et steinkast fra Nürburgring, motorsportens mekka, en liten landsby som er omringet av den 25 kilometer fryktede motorbanen gjennom Eifel-skogene, inkludert Formel 1-banen i sentrum.
Her lever Sandberg av organisering, skruing og annet som hører med i motorsporten, via racingvirksomheten BOES Motorsport.
– Først var det et racingteam, så ble det et verksted, og nå så driver vi support med trackdays på ulike baner, sier Sandberg, og ramser opp baner i land som Italia, Frankrike, Belgia og Spania hvor han ukentlig reiser rundt med ulike arbeidsoppgaver.
Men den viktigste arbeidsoppgaven av alle, det er å kjøre racing. Riktignok er det ikke dét han får betalt for, men samtidig er Sandberg en av svært få som slipper å betale en krone. Det var hans knallharde prinsipp da han flyttet til Tyskland.
– Det er en sjanse man må ta, og sette hardt mot hardt. Du må vite at du er en god nok sjåfør, samtidig må du overbevise om at du kan få kjøre uten å betale selv.
– Hvordan fikk du til det?
– Nå vil jeg ikke skryte noe på meg, men jeg er en god mekaniker som er flink til å finne feil og optimere bilene. Det har fungert bra den veien. Jeg begynte med å hjelpe ulike team, og helt i starten var det en slags belønning å få kjøre etter at jeg hjalp dem. Så beviste jeg at jeg var god nok, og nå har jeg fått roen til å fokusere på kjøringa, sier Sandberg.
Han innrømmer at han er glad og heldig over å få slippe å lete etter sponsorer, som er en ellers tidkrevende og energitappende jobb for mange som driver med motorsport.
– Det er vel en av de beste tingene med å være racingfører, å slippe å jakte sponsorer. Det er det beste som kunne skjedd, innrømmer nesbuen.
Rent sportslig er VLN førsteprioritet, sammen med det legendariske 24-timersløpet som var i mai. Ved siden av dette har teamet, Sorg Rennsport, vist interesse for at Sandberg skal få kjøre flere langdistanseløp på ulike baner rundt omkring i Europa.
– Jeg vil bare kjøre så mye som mulig. VLN og 24-timeren er veldig viktig for meg. sier han.
Hvordan gikk det så på 24-timeren i slutten av mai? Jo, overlegen seier til Oskar Sandberg og hans team Sorg Rennsport. Sandberg har tidligere i år satt banerekord i V4-klassen med sin BMW, og med alt på stell kan han nå huke av 24-timers-seier på sin allerede imponerende CV.
V4-klassen består i hovedsak av en relativt standard BMW 325i. Bilene er like, så alt er opp til sjåføren. I denne klassen er det få, om noen, som kan tukte nesbuen Sandberg.
«Det grønne helvete» er et velkjent kallenavn, signert legenden Sir Jackie Stewart. Dette grønne helvetet er rene racinghimmelen for Oskar Sandberg og en rekke andre førere og motorsportsinteresserte.
Oskar Sandberg slapp alt han hadde i Norge, tok sjansen på å leve den tyske motorsportsdrømmen - og har sakte men sikkert bygd seg opp et nettverk som gir ham muligheten til å leve av motorsport, både på og utenfor banen. FOTOS: SIMEN NÆSS HAGEN
Her kommer Marte Råen i sin Peugeot først ut av svingen under sesongens første bilcrossløp. FOTOS: STEINAR SUND
28-åringen fra Krøderen forteller at hun alltid har vært interessert i bilkjøring og bilsport, men begynte først å kjøre aktivt selv for fem år siden, i 2012. Det hadde en ganske konkret årsak.
– Jeg fi kk meg en samboer, Stian Moen Martinsen. Han var mekaniker, og da fi kk jeg muligheten til å prøve, forklarer den motorsportinteresserte kryllingen.
29-åringen kommer fra en svært motorsportsinteressert familie. Faren har selv drevet med motorsport tidligere, og mamma er også svært interessert og følger godt med. Samtidig har hun to eldre søstre som begge har markert seg sterkt i sporten, Karin og Gunn Iren, der sistnevnte er den eldste av dem. Alle tre er i den samme klubben, og de har byttet litt på å være best ute på banen.
Siden hun begynte å kjøre aktivt har nemlig også lillesøster Råen fått opp farten på sin Peugeot, og har fl ere ganger vist sine eldre søstre bakskjermene under løpene. Under sesongens første kvalifi seringsløp for landsfi nalen på Eriksplass motorbane utenfor Hønefoss i mai tok hun innersvingen på sin eldre søster Karin, som en takk for sist siden damelandsfi nalen i fjor, da det var Karin som markerte seg sterkest av søstrene. I sesongdebuten på Eriksplass stilte riktignok ikke hennes eldste søster opp.
Den fartsglade Buskerud-jenta forteller at hun har deltatt i damelandsfi nalen to ganger tidligere og satser for tredje gang i år. Råen stilte også opp under fjorårets damelandsfi nalen på Aremark. Det ble ikke det helt store den gangen, i alle fall ikke resultatmessig siden hun havnet helt nede på en 31.plass, blant annet på grunn av to punkteringer i et av heatene.
Enda verre gikk det med storesøster Gunn Iren. Hun hadde problemer med bensinlekkasje og fi kk ikke kjørt andre- og tredje omgang, men tok en fi n seier i den første omgangen. Best av de tre søstrene i fjor, ble derfor Karin som kjørte inn til en 17.plass. I år satser Marte Råen på revansje.
Hun har uansett fl ere gode resultater å vise til. I 2014 vant hun klubbmesterskapet, en prestasjon hun setter veldig høyt, ettersom det er hard konkurranse i klubben. I tillegg tok hun tredjeplassen på Roppemoen i fjor. Under fjorårets klubbmesterskap kom hun på tredjeplass.
Råen forteller at det ikke er lett å få det til å gå rundt økonomisk når man driver med bilsport, men hun får mye støtte fra moren sin, som hun anser som sin hovedsponsor, og selvfølgelig fra pappa.
Det er ikke bare selve kjøringen som hun verdsetter med bilsporten.
– Dette er også veldig sosialt. Hele familien stiller opp og er med, sier hun.
Bilcrossføreren kjører ikke alle løpene i sesongen, og pleier ikke å dra på de løpene som er lengst unna, men Råen har blant annet tenkt å kjøre St.Hanskrossen i Sigdal og stiller også opp på løpet i Valdres.
Sesongens store mål for henne er uansett damelandsfi nalen som i år går på hennes egen hjemmebane i Sigdal. Det store målet er å gå helt til topps og vinne damelandsfi nalen, men Råen innrømmer at hun også blir fornøyd, hvis hun klarer å komme seg til A-fi nalen.
I februar kom lille Oliver til verden. Allerede har han rukket å være med mamma Heidi Frydenhaug på løp når hun i år satser i DS3-cupen. Selv tror tobarnsmoren at Oliver blir å fi nne trillende rundt en gokartbane så fort han er gammel nok til det. FOTO: SIMEN NÆSS HAGEN
Det går egentlig veldig fi nt. Han er snill og rolig, og ikke noe problem å ha med på løp. Bare han får mat, så gjør han ikke så mye ut av seg, smiler Heidi Frydenhaug, mens hun titter ned på tre måneder gamle Oliver.
Med amming mellom heatene og god støtte fra mor, far og samboer Kenneth, er det ikke noe problem for Frydenhaug å holde fokus på kjøring når det er løp. Hun har gode folk rundt seg som støtter opp satsingen på racingbanen. I år satser hun i DS3-cup til fordel for DTC og rørrammeMustang, som hun kjørte i fjor.
– Jeg overleverer han før jeg kjører, og jeg får snudd fokuset litt før vi drar ut på banen. Det kan jo hende at det ligger litt i underbevisstheten at det sitter to små der mens jeg kjører, sier Frydenhaug, som kjører for NMK Solør.
– Du er rett og slett blitt eldre og tenker mer konsekvenser?
– Jeg har kanskje tenkt tanken at det tar litt lengre tid med å fi nne ut av ting og slikt. Man blir kanskje litt eldre, ja, sier hun.
Som nevnt er det DS3-cupen som gjelder for Frydenhaug, både i Norge og i Danmark. Målet er å vinne norgescupen slik at hun har enda litt til å vise til når hun neste år vil forsøke å komme seg innenfor det tyske langdistansemesterskapet på Nürburgring, VLN. Selv om det kan virke som et steg tilbake å kjøre DS3 framfor Mustang, så angrer hun heller ikke på valget. Snarere tvert om hadde hun ikke noe valg.
– Det ble noe kluss med et par sponsorer som gjorde det vanskelig å få til en nytt år i DTC. Mustangen er tre ganger så dyr som en DS3 å drift e, og det må skrus i to uker før og etter hvert løp. Mulig farta er en liten nedtur i DS3, men jeg syns det er gøy å kjøre de små bilene. Mustangen er mer en badeball å kjøre, innrømmer jenta fra Krødsherad i Buskerud.
Fra før har hun datteren Emilie på seks år, og med tilkomsten av Oliver i midten av februar, så er familien på Krødsherad komplett.
For i en alder av 28 år skjønner
Frydenhaug at hun nå har skapt en ny generasjon racingførere.
– Emilie har allerede prøvd gokart. Innendørs hos Huysmann var gøy, men utendørs rakk hun ikke like godt frem på pedalen, så hun hektet i gasswaieren, og da gikk det rett fram. Hun skal få prøve en tur til, men om hun ikke vil drive med motorsport, så skal jeg ikke akkurat presse henne til det, sier Frydenhaug, vel vitende om at motorsportsbarn kan bli en kostbar affære på sikt.
Den nye sjefen i huset derimot, han tror hun blir vanskelig å holde unna motorsporten.
– Det er nok ganske store muligheter for at han her kommer til å begynne en dag. Jeg vet jo hva pappa har brukt av tid og penger på meg og broren min da vi kjørte gokart, sier hun.
I fjor deltok 218 unge førere på Sommercupen, i år håper arrangørene på like mange. Her er Cadettigjengen i aksjon på Sigdal-banen i 2016. FOTOS: LINN ØSTENENGEN
For første gang skal sommercupen besøke Vestlandet. Det betyr at Andebu, som bildet fra i fjor er i fra, må vike til fordel for Bergen som én av to arrangører.
– Årets sommercup er historisk, ettersom det for første gang skal kjøres to løp på Vestlandet. NMK Bergen er vertskap, og vi i NMK karting er svært fornøyde med at NMK Bergen ville bli med og gjøre dette, sier Glenn Fossen, primus motor for årets sommercup.
Det hele startet i 1994, og årets utgave er den 23. i rekken. Tidligere gikk cupen over fire baner med trening mellom dagene.
– I nyere tid har vi man landet på kun to løp pr. bane. Da det er blitt mer fokus på de sosiale rammene og folk roer seg litt ned, sier han.
Mens den ene arrangøren er fersk, er den andre derimot langt mer erfaren i sommercupsammenheng. NMK Modum & Sigdal er den eneste klubben som har vært med å arrangere NMK Sommercup fra begynnelsen av, med unntak av ett år.
Årets sommercup i gokart går i uke 28. Det hele starter i Bergen 9. juli, løp nummer to er tirsdag 11. juli, før det hele avsluttes på Sigdal 13. og 15. juli.
– I fjor passerte vi 200 deltagere, og vi håper på minst like god oppslutning også i år. Det er klasser for utøvere fra seks år og oppover, sier Fossen.
I tillegg til mye kjøring, er det god tid til sosialt samvær og muligheter for å delta på ulike aktiviteter.
– I Bergen håper vi på flott vær så gokartfolket kan kose seg i byen med det den har og by på. Også i Sigdal vil det også bli mange ulike aktiviteter, sier han.
I sommercupen kåres det Sommercupmester klassevis, NMK-mestere og premiering i NMK-mesterskapet som går på tvers av klassene. NMK-mesterne premieres til høsten på NMKs sportsmøte.
Denne båten med Jan Trygve Braaten og Kjetil Bjørntvedt blir en hard nøtt å knekke under EM i Tvedestrand i juli. FOTO: PRIVAT
Det er ikke uten grunn av Braaten og Bjørntvedt nevnes som blant de største favorittene når Europas beste båtførere møtes i Tvedestrand. Braaten er regjerende verdensmester og nordisk mester fra 2016 i klassen 3C, og innehar verdensrekorden i hastighet. Sammen med Bjørntvedt er han også regjerende norgesmester.
– Jeg har i mange år hevdet meg i toppen i klassen, men mine første titler tok jeg først forrige sesong. Det var deilig å endelig få alt til å klaffe igjennom hele sesongen og vise at jeg mestrer å holde meg på toppen, sier Braaten, som startet sin karriere i offshore for snart 20 år siden.
Mens Braaten regnes som veteran, er Bjørntvedt langt ferskere.
– Jeg stilte til start i offshore for første gang i 2016, men har fra tidligere flere år i klassen thundercat, sier han.
Duoen er glad for at de har funnet hverandre.
– Jeg var så heldig å få være med Jan Trygve under NM i fjor og da utrolig gøy at vi klarte å ta med oss tittelen som Norgesmestere, sier Kjetil Bjørntvedt.
– Kjetil var med meg i NM i fjor, noe som fungerte utrolig bra. Jeg er glad for at jeg har fått med meg Kjetil for hele sesongen i år, og er klar på at vi kommer til å bli et godt team, sier Braaten.
Klassen 3C er en internasjonal klasse under det internasjonale båtsportsforbundet UIM, og kjøres etter deres regelverk med tanke på krav til mål, vekt og motorytelser. Motorene yter ca 200 hk med maksimalt slagvolum 3000 ccm for EPA motorer.
Det er katamaraner som dominerer i klassen, men v-bunnsbåter kan også benyttes.
Det er påbudt med lukket cockpit. Aldersgrensen for å kjøre er 18 år. Toppfart er på over 90 knop eller opp mot 170 km/t. Utøverne må årlig igjennom en sikkerhetstest, såkalt turtletest, for å kunne delta i båter med lukket cockpit.
– Dette er en jevn og tøff klasse, så vi må virkelig prestere i hvert race for å henge med. Konkurrentene puster deg i nakken med en gang hvis man mister fokus, om enn bare for et lite sekund. Målet for årets sesong er helt klart å vise at jeg fortjener å holde meg i toppen og ta med meg hjem noen titler også i år, sier Braaten, som åpnet sesongen med å vinne første norgecupsrunde sammen med Bjørntvedt i Tvedestrand, i samme farvann som EM arrangeres i juli.
Under Nordisk mesterskap i Arendal i juni endte duoen opp med å vinne for andre år på rad. Mesterskapet gikk over to dager, og Braaten og Bjørntvedt var best begge dager.
– Båt og utstyr skal fungere og holde helt inn, så jeg tar ingen seier med meg før målflagget er passert. Det er godt å bevise at vi klarer å holde oss i toppen også i år. Nå ser vi virkelig frem til EM på hjemmebane i Tvedestrand i juli, sier Braaten, like etter den store triumfen i Arendal.
Tvedestrand Racing Klubb (TRK) er Norges største båtsportsklubb og er tilknyttet Norges Motorsportforbund. Det har blitt arrangert båtrace i Tvedestrand helt tilbake til 1928. Årets hovedarrangement for klubben er Tvedestrandregattaen hvor Europamesterskapet i klassene offshore 3A, 3B og 3C arrangeres utenfor Tvedestrand 7. til 9. juli.
I september skal NMK Mesterskap Nord foregå på Evertmoen i Dyrøy. FOTOS: PRIVAT
Ikke hørt om NMK Dyrøy fra Troms? Kanskje ikke så merkelig, men kommunen er stor og består av hele 288 kvadratkilometer, eller 2,5 ganger så mye areal som for eksempel Tønsberg kommune. Men mens det i Vestfoldkommunen bor 44 000 mennesker, har rundt 1100 innbyggere både selve øya Dyrøy og et stort areal på fastlandet å boltre seg på. Kommunesenteret er Brøstadbotn, som blant annet er kjent for sitt aktive volleyballmiljø. Fra havnen i kommunesenteret går det hurtigbåter til Tromsø og Harstad med reisetid på rundt halvannen time til hver av byene.
Like utenfor Brøstadbotn ligger Evertmoen Motorsenter. Her ligger sjela til NMK Dyrøy, og det er her svært mange av innbyggerne stiller opp når det er behov for bistand.
– Når vi arrangerer løp er vi avhengige av mange, og mange fl ere enn de 20-25 medlemmene klubben har. Folk stiller opp, og næringslivet bidrar på en fantastisk måte. De er gull verdt. Jeg kan ikke få takket lokalsamfunnet her i Dyrøy nok, sier Furuly.
Evertmoen rommer både en tusen meter lang gokartbane, en kombinert bil- og ral lycrossbane og et stort klubbhus. Da Racing snakket med Furuly tidligere i juni, lå det fortsatt snø i alternativsporet på bilcrossbanen.
– Banen er en av de korteste, og er rundt 900 meter. Vi har en drøm om å få utvidet den, men vi har økonomiske utfordringer knyttet til en slik utvidelse, sier styrelederen.
Litt bedre inntekter på pølsesalg kan det likevel bli i år.
– I fjor høst tok et par karer på seg ansvaret for å bygge en ny og stor kiosk på anlegget, og de gjorde en kjempejobb. Ikke mange som kan skyte av å ha en slik finkiosk på anlegget sitt, sier Furuly, som selv er aktiv bilcrossfører.
Klubbhuset på Evertmoen er stort, og bygget på to etasjer rommer både stor spisesal, kjøkken, overnattingsrom og verksted for medlemmene. Stuen benyttes som juryrom under løp.
– Alt arbeid er gjort på dugnad, sier hun.
Selv om NMK Dyrøy er en liten klubb sammenlignet med mange andre i NMK-systemet, ligger ikke medlemmene på latsiden.
– På årsmøtet ble det satt av penger til å oppgradere vår 1000 meter lange gokartbane, som ble bygget i 1997. Vi skal erstatte gammel asfalt med nytt dekke noen steder. Vi har 20 gokarter til utleie, og vi håper å få sving på aktiviteten igjen etter at den har ligget brakk en periode. Dessuten jobber vi med å fi nne sponsorer til de ulike gokartene, sier Furuly.
Håpet er at utleie av gokartene skal generere inntekter til klubben, slik det gjorde tidligere, men det ligger også et annet håp i innsatsen som nå legges ned.
– Vi er trolig den eneste operative gokartbanen her i nord, og vi ønsker å legge til rette for yngre førere som ønsker å satse på gokart. Hos oss ligger forholdene til rette å kjøre gokart hele sommeren, sier hun.
Reiseavstandene er store i nord, og det har NMK Dyrøy gjort noe med.
– I vårt klubbhus har vi laget to utleierom for dem som ønsker å overnatte her.
I det hele tatt ligger forholdene til rette for at unge som liker motorsport, skal få sjansen til å prøve seg i Dyrøy.
– Vi arrangerte juniorkurs i bilcross i fjor med syv deltagere. Tre av dem debuterte i fjor, og vi håper de andre kommer på banen i år. Klubben råder over to utleiebiler, og den ene som Lions har fi nansiert brukes primært til ungdommer som sliter, sier 43-åringen.
9. september arrangerer NMK Dyrøy NMKmesterskap Nord. Arrangørene regner med god deltagelse fra dem som klarer å kvalifi sere seg. Med støtteapparat, familier og publikum til stede, vil innbyggerantallet i Dyrøy den helgen gjøre et aldri så lite byks.
Allerede i august skal klubben gjennomføre sitt årlige storløp.
– 12.–13. august arrangerer vi Jan Bertheussens Minneløp. Han grunnla klubben i 1986, og vi venter et sted mellom 50 og 70 førere til start, sier Furuly, som i 2016 ble valgt til leder for NMK Dyrøy, som første kvinne.
Vi arrangerte juniorkurs i bilcross i fj or med syv deltagere. Tre av dem debuterte i fj or, og vi håper de andre kommer på banen i år.
Lier Motorsportklubb er en svært populær klubb for mange, spesielt barn og unge som vil prøve seg i ung alder. På tirsdagstreningene er det ikke et eneste rolig sekund ute på banen.
Lier Motorsportklubb har etter hvert blitt én av de største klubbene i norsk motocrossmiljø, og baneanlegget på Leirdalen i Lier kommune – like ved Liertoppen kjøpesenter – er blitt kjent som ett av de aller beste banene i Norge og Norden forøvrig.
Her bugner det av utøvere, enten du er fem eller 50 år. Lier Motorsportklubb har åpnet et tilbud for alle, noe som har gjort klubben og anlegget svært attraktivt.
– Radiusen er stor. Vi har utøvere fra Buskerud, Østfold, Vestfold, Oslo, Mjøsregionen og til og med Valdres som kommer hit, kan en av klubbens ildsjeler, Borgar Lunde, fortelle.
Cirka 650 er medlemmer av motorklubben, nå ikke bare som støttemedlem men som fullverdig medlem av klubben i større eller mindre grad.
Én av disse er fem år gamle Dennis Torp Nedrebø. På minibanen ved siden av hovedbanen kryr det av små barn og unge som er ferske og uvante på sykkelsetet. Torp Nedrebø derimot, han har god kontroll på sykkelen sin, og har nesten ikke tid til å stoppe for å ta en prat.
– Men han sa han ville ha litt mat, så da stanser vi for en liten pause, sier mamma Linda Torp.
Sønnen kjører inn for å stoppe, men tar i stedet en liten peptalk med pappa Thomas.
De kommer fra nabokommunen Hurum, og har Lier som sitt nærmeste anlegg. Hit reiser de én gang i uka, hver tirsdag, for å la sønnen holde på med det han elsker. Pappa Thomas Nedrebø har vært aktiv med motocross tidligere, og synes det er fl ott at guttungen har fått samme interesse og har mulighet til å starte allerede i femårsalderen.
– Det er nok min feil, ja. Han har hatt sykkel siden han var to år, og nå er vi her for femte gang på rad på fem uker, sier pappa Nedrebø.
Mens han prater, tar sønnen Dennis på seg brillene og kjører igjen.
– Han glemte nok at han var sulten, for han vil bare kjøre og kjøre. Vi kan være her fra fem til åtte, og bare se på at han kjører. Det er utrolig stas. Han får mange nye venner bare av å være her, og alle her er veldig ivrige. Se på han, han virker veldig stødig. Ser ut som han har god kontroll til å være så liten, sier mamma Linda, tydelig stolt.
Omsider kommer han inn for en matbit. Mamma har smurt en stor matpakke med brødskvier. For uten mat og drikke, duger helten ikke, sies det. Når vi snakker om helter, så er det en åpenbar helt for Dennis.
– Ailo Gaup, sier han lavmælt, litt sjenert – og med fullt fokus på å gjøre det Ailo Gaup var best til. Å kjøre crossykkel.
Vi følte for å ta en telefon til Gaup for å fortelle om en av helt sikkert mange små som har ham som forbilde, og hvilke tips han vil gi til barn som Dennis.
– Så utrolig hyggelig! Først og fremst er det viktig at han har det morsomt, at det er lystbetont. Det er svært viktig i barnealder, ellers så stopper det opp, sier Ailo Gaup.
Tilbake til crossanlegget i Lier snakker vi mer med foreldrene til Dennis om miljøet som er i klubben. Opp mot 30 barn og unge kan være tilstede gjennom økta, anført av den lokale helten Christian Granbakken som trener. På den store banen er det selveste Pål Anders Ullevålseter som er trener, for de litt større guttene og jentene. For like gjerne er det nemlig fl ere jenter på plass og ikke bare gutter.
– Blant annet kommenterte Dennis at «han der, han var god til å kjøre på bakhjulet», forklarer mamma Linda, og peker på en av førerne, med lilla drakt og lang fl ette. Dennis overhører dette og sier til sitt forsvar:
– Men gutter kan også ha fl ette da, mamma, sier Dennis, før han tar en siste bit av brødskiva og drar av gårde med sykkelen igjen.
Det har så vidt gått en time. Dermed venter det to timer til med kjøring for Dennis, og underholdende venting for mor og far.
Mamma Linda Torp serverer, men det er ikke lange lunsjpausen Dennis tar før han durer av gårde igjen. FOTOS: SIMEN NÆSS HAGEN
Dennis Torp Nedrebø er bare fem år gammel, men har ingen problemer med å beherske crossykkelen på knøttebanen i Lier.
Han glemte nok at han var sulten, for han vil bare kjøre og kjøre.
Selv om øktene fort tar tre timer, så er det overhodet ikke kjedelig - ei eller for foreldrene. Mamma Linda og fl ere andre foreldre står stolt og ser hva barna deres får til på crossanlegget i Lier.
Shortcar er publikumsvennlig med mange tette dueller. Fotos: Ann Mari Buskerud
Øverst troner Solibakke Klev etter at han vant den siste NM-runden på Bollandsmoen tidlig i juni. Der slo han Inge Wenn fra NMK Orkla og hans klubbkompis Jan Arild Grandetrø. Wenn klatret opp til tredjeplass sammenlagt med 67 poeng, men ligger et stykke bak Solibakke Klev som har sikret seg 97. Sivert S. Johansen fra NMK Grenland ligger nærmest med 90 poeng. Han deltok ikke på Bollandsmoen, men har sikret seg seier i to løp på Vålerbanen tidligere i sesongen. Kampen om å vinne er langt fra avgjort i Extremeklassen.
Det fi nnes to klasser i shortcar, Extreme som kjører med 1000 ccm-motorer og Bandit som har en 600 ccm-motor. Bandit kan man kjøre fra det året man fyller 15. I Extreme konkurreres det om NM-gull, mens i Bandit kjemper førerne om norgescuppoeng.
I Bandit er det i skrivende stund også kjørt fi re norgescuprunder, og her har Petter S. Waskaas fra NMK Grenland tatt en knepen ledelse foran Eivind Brynildsen fra NMK Gardermoen. Waskaas har 70 poeng, mens Brynildsen har 67. På tredjeplass ligger Christoffer Amundsen fra NMK Drammen med 56 poeng.
To løp kjøres hver løpshelg og Waskaas vant det siste, som gikk på Karlskoga i Sverige. Brynildsen vant det første løpet hos «söta bror». Det gjenstår i skrivende stund seks NM/norgescuprunder, og det hele avsluttes på Vålerbanen midt i september.
6. plass på Hockenheim er hittil det beste resultatet for Marius Nakken etter overgangen til Porsche-cupen. FOTO: MRS
Faktisk har Marius Nakken internt i teamet bevist såpass mye at han har fått flere testdager enn det kontrakten først tilsa da avtalen med MRS-teamet i den tyske Porsche-cupen ble signert.
Nå har tre løp gått, med 6. plass i den andre finalen i sesongdebuten i Hockenheim som bestenotering enn så lenge.
Livet i Tyskland som Porsche-fører er tøft for en sindig sunnmøring som er vant til å kjøre muskelbil i Norge og Danmark.
– Forskjellen stor på bilene. Man merker her at motoren er bak, det er en helt annen kjøre stil og mye annet man må tenke på, sier Marius Nakken, og forteller om viktigheten av riktig temperatur på dekk og bremser som er en svært avgjørende faktor å holde riktig.
Nivået er høyt. Svært høyt. Den internasjonale Porsche Supercupen, som kjøres som supportklasse i Formel 1-løpene, toppes for det meste av førere som herjer i den tyske cupen. Deriblant landsmannen Dennis Olsen.
Nakken lærer mye av Olsen, og sammen likner gjerne tidene med ham for å se hva han har å hente. Rundetidene isolert sett ser overhodet ikke verst ut på treninger og kvalifiseringer, men Nakken er fremdeles det bitte lille ekstra bak. Med flere uhell, deriblant påkjørselen i Lausitzring som endte ham ut av løpet, og ikke minst påkjørslene i siste sving nå nylig på Red Bull Ring hindret ham fra å hevde seg blant de store guttene.
– For min del så blir jeg aldri helt fornøyd før jeg er i toppen men teamet og de i Porsche vet at vi hører hjemme i toppen. Det er veldig trygt å vite, og vi ser det også på tidene, sier Nakken, som også har fått et litt enklere liv i Porsche-cupen på mer enn én måte.
For som Ålesund-gutt så bor man ikke akkurat sentralt til i Norge. Før i tiden måtte alt fraktes med bil fra Sunnmøre og gjennom Norge og videre om så var nødvendig. Nå er det kun mellomlandinger på Gardermoen og eventuelt en annen destinasjon. Med hjelmen og kjøredressen under armen, kommer Nakken til dekket bord.
– Det er utrolig deilig å komme ned og sette seg i bilen og vite at alt er klart. Alt er 100 prosent, og da slipper jeg å bruke tid på andre ting enn meg selv. Jeg bruker all min tid på dette, og har mange lojale sponsorer som jeg må bruke mye av energien min på. Dagene blir svært lange, sier 23-åringen.
En ekstra prikk over i-en denne sesongen vil være å få innpass i Supercupen. Han håper muligheten kan by seg. Teamet er i alle fall positive.
– Det er innen rekkevidde, og teamet mitt har biler i Supercupen. Det hadde vært kult å få muligheten til å prøve seg i et løp i år, og kanskje full serie neste år, men det går på resultater først og fremst. Det holder å se på det tyske mesterskapet, det er de samme som går igjen i Supercupen, og det sier litt om det tyske mesterskapet, sier Nakken.
– Noen supercupløp du har ekstra lyst til å kjøre?
– Det handler først og fremst om hva Porsche har ledig, eventuelt. Frem til da er det viktigste å komme i gang i den tyske serien, konstaterer han.
For Marius Nakken er det et stort steg å ta fra DTC og NTCC til Porsche Carrera Cup i Tyskland. Han er i tøft selskap, men trives godt i sin nye tilværelse. FOTO: SIMEN NÆSS HAGEN
Marius Nakken (t.v.) er en del av bilsportforbundets landslagsprosjekt kalt Team Norway, og får blant annet god oppfølging av fysisk og mentaltrener Fredrik BrennaLund.
Herman Ovenstad fra NMK Elverum kjører i år sin første sesong i klassen mini. Han skal kjøre mange løp og satser på å bli blant de tre beste. FOTO: STEINAR SUND
Neste år kommer Herman Ovenstad til å kjøre Formel K på den andre siden av Atlanteren. Faren hans har fått jobb i USA i to år.
Faren hans har nemlig fått jobb i USA i to år, og da satser Henrik Ovenstad på å konkurrere på den andre siden av Atlanteren. Det tror tiåringen skal veldig greit, selv om han nok er redd konkurransen kan bli enda hardere enn her hjemme.
I Norge stiller Ovenstad opp på løp så ofte han kan, selv om det av og til kan bli litt langt å reise. Vi møtte ham på Håsken Grand Prix i Andebu i mai, noe som innebærer tre og en halv times kjøring hver vei.
Ovenstad synes ikke det gjør så mye, for gleden av å kunne utøve sin idrett er det viktigste. Motorsportsinteressen har han fått gjennom familien. Både faren og onkelen har drevet med motorsport selv.
– Det var pappa som fikk meg med på dette. Jeg fikk prøvekjøre, og da syntes jeg det var så gøy, forklarer han
Dermed var Ovenstad i gang. Siden har det blitt mange løp og mye kjøring. Dette er den første sesongen hans i Mini. Helt til i fjor kjørte han i Cadetti-klassen, som er klassen for de yngste utøverne i denne motorsportsgrenen. Han har allerede kjørt tre løp i denne klassen i år, men det skal bli flere.
Like heldig har han ikke alltid vært. Det har blitt noen uhell både i Cadetti-klassen og i år i Mini-klassen. Under løpet 28.april ble han uplassert i finalen fordi han hadde en stygg avkjøring og i fjor måtte han bryte landsfinalen i Varna etter å ha ligget godt an etter de innledende rundene. Ovenstad forteller at han også stilte opp i Håsken Grand Prix i Andebu i fjor. Da hadde han ledet i finalen og det så veldig bra ut, men så kjørte han ut av banen og mistet seieren. Det var ikke så moro. Derimot hadde det gått veldig bra i Sigdal i fjor. Da gikk han helt til topps og vant.
– Jeg har vært på toppen en gang, det er utrolig moro å vinne, smiler den unge Formel K-føreren fra Elverum.
Nå håper Ovenstad på en god debutsesong i Mini-klassen. Da har han som mål i det minste å bli blant de tre beste i de løpene han stiller opp i.
– Jeg skal kjøre mange løp i år, forsikrer han.
Den 10-årige motorsportsentusiasten fra Hedmark forteller at om man skal bli god i denne sporten, er det viktigste å trene mye på bane. På hjemmebanen på Elverum trener han så ofte han kan. Ovenstad er skoleelev og går i fjerde klasse. Skolen krever naturligvis mye, men han forsikrer likevel at kjøringen ikke går ut over skolearbeidet.
– Det er ikke noe stort problem. Jeg gjør vanligvis leksene før jeg drar og trener, forteller han. Fritidsproblemer har han uansett ikke, spesielt ikke i den mest aktive sesongen.
Det går fort i svingene når Ovenstad er ute og kjører på banen, men hvis han får det som han vil, kommer det til å gå enda fortere i svingene når han blir voksen.
– Da skal jeg kjøre Formel 1, smiler han.
Under åpningshelgen av NM Racing, mønstret Formula Basic et interessant startfelt med fem nykomlinger på startlinjen i det 13 bilers sterke feltet. Her seiret Lars Solheim tilslutt i begge finaler etter mye dramatikk i finale to. Veteranen Dag Wasmuth, som har kjørt i ti år og kun tatt én pallplass tidligere, hadde karrierens beste helg med en tredje- og en andreplass.
Dennis Olsen (bildet) har startet årets sesong i Porsche Supercup på en glimrende måte. På Circuit de Barcelona-Catalunya i Spania kjørte han inn til to andreplasser, før han fulgte opp med en tredjeplass i Monaco.
– En tredjeplass i Monaco er jeg strålende fornøyd med, selv om jeg gjerne skulle hatt en bedre start. Men jeg har gjennomført et feilfritt løp, og ligger fortsatt på andreplass i mesterskapet, sier Dennis Olsen, som også vant begge åpningsløpene i Porsche Carrera Cup Deutschland på Hockenheim.
TEKST: FRANK SKAUFEL
Under de to første NM-rundene i Vikersund tok han likegodt dobbeltseier, og overtok ledelsen sammenlagt foran de to siste løpene. Per A. Jørgensen fra NMK Grenland tok to andreplasser, mens Agnar Bakken fra NMK Valdres sikret seg to tredjeplasser. Det er liten tvil om de tre er storfavoritter til å gjøre opp om gullet i Larvik i august.
Stian Haugan har som kjent trappet ned, og stilte ikke til start i klassen Supernasjonal over 2400 ccm. Det gjorde derimot Olav Fredriksen fra arrangørklubben NMK Modum & Sigdal, som kjørte Haugans vinnerbil fra i fjor. Det endte med dobbeltseier, og NMledelse foran klubbkamerat Amund Lund Reistad.
Regjerende norgesmester, Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport, var den raskeste i Supernasjonal inntil 1600 ccm. Han sikret seg full pott i begge løp, og tok en solid ledelse halvveis i mesterskapet. Veteranen Svein G. Nielsen fra KAK tok to tredjeplasser, og ligger på andreplass i NM så langt.
Ben-Philip Gundersen fra KNA Solør Motorsport, var raskest begge konkurransedager i Supernasjonal inntil 2000 ccm. Erik Svartås fra KNA Varna ble nummer to og tre i de to løpene, og ligger på andreplass sammenlagt. Regjerende norgesmester, Frederik Magnussen fra NMK Hønefoss, ligger på tredjeplass i NM.
Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland og Tom Kristian Lien fra arrangørklubben NMK Modum&Sigdal tok hver sin seier og hver sin andreplass i Vikersund i klassen for rallybiler med tohjulsdrift. Tittelforsvarer Tom Kristian Lien kom derimot best ut fordi han sanket flest ekstrapoeng på omgangstider. Dermed har han fått en ledelse på 10 poeng på Berntsen i NM.
I klassen for de firehjulsdrevne bilene, var fjorårets norgesmester, Stian Hafsengen fra Asker og Bærum Motorsport, raskest. Han vant med henholdsvis fire og fem tiendedeler på Morten Bermingrud fra KNA Eiker. Hafsengen var raskest uansett klasse i den 1250 meter lange traséen med tiden 54.99 sekunder.
Nå gjør Norges Motorsportforbund (NMF) en stor breddesatsing kalt U25 hvor målet på sikt er å få frem et landslag i roadracing.
– Det er ingen grunn til at Norge ikke skal greie å få frem dyktige roadracingførere som hevder seg i internasjonale mesterskap. Flere av våre naboland klarer nettopp det, men jeg tror ikke vi har vært gode nok til å ta vare på de som ønsker å satse, forteller grenansvarlig i NMF, Anita Sæther.
U25 er for alle roadracingførere under 25 år og som kjører aktivt. Totalt har forbundet 73 aktive utøvere un der 25 år, og disse blir invitert til å delta i breddesatsingen.
Den første samlingen ble unnagjort i mai, mens 1. og 2. august samles alle i U25 til todagers treningssamling på Rudskogen Motorsenter i Rakkestad. På denne samlingen vil Moto-GP-stjernen Simon Crafar komme til Norge og Rudskogen for å hjelpe utøverne. I tillegg vil flere andre dyktige instruktører bidra.
NMF har en femårsplan på satsingen. Ut fra de som deltar i U25 vil inntil 10 utøvere bli valgt ut til å være med i egen satsingsgruppe som vil få enda tettere oppfølging på samlingene nettopp for å stå rustet til å ta steget ut når den tid kommer.
De historiske klassene er en fryd for øyet og byr på virkelig fin racing, og talte et tredvetalls biler til sammen under åpningshelgen i NM Racing. I den sammensatte klassen for de eldste bilene tok Atle Ramberg seieren i begge heatene med sin Ford Escort 1300 GT, mens Rune Rødset (bildet) gjorde det samme for de litt nyere bilene i sin Opel Kadett GT/E.
I forrige utgave av Racing skrev vi om roadraceren Runar Hammer (bildet) fra Stjørdal som gjennom hele sin karriere har vært utsatt for uhell. Under det tredje treningspasset foran den første NM-runden på Vålerbanen, var uhellet igjen ute. Hammer havnet på sykehus, og det ble påvist brudd i nakken. Hammer må benytte støttekrage i tre måneder, og også denne sesongen er dessverre over for trønderen.
Racing og Motorsport.no - et produkter som eies av Racing & Motorsport AS.
Motorsport.no oppdateres jevnlig med ferske nyheter fra det norske motorsportmiljøet.
Vi ønsker gjerne tilbakemeldinger fra våre brukere eller tips til noe vi kan skrive om.
Ønsker du å abonnerter benytter du linken til MinSide der du kan bestille. Bestiller du der blir du automatisk lagt til, men du kan også bestille via ulike kanaler. Nesten forrist i denne digitale utgaven finner du informasjon om ulike alternativer.
Du kan også bestille via denne linken eller sende en epost til
Salg Motorsport
Tel:+47 920 62 344